Ziół jest bardzo dużo. Nie wszystkie są jednakowo smaczne, a wiele z nich, poza walorami smakowymi, ma również właściwości lecznicze.
Ja uprawiam zioła ze względu na ich właściwości smakowe.
Nie wyobrażam sobie, na przykład: gołąbków bez ziół!!! Układam je w wolnowarze, a każdą warstwę przekładam świeżymi ziołami: majerankiem, tymiankiem, oregano; oczywiście cebulą i czosnkiem. Również farsz mocno doprawiam majerankiem i czosnkiem. Ich smak jest niepowtarzalny!!! Dość powiedzieć, że schodzą dosłownie na pniu 😊, tak szybko, że od dawna nie zdążyłam zrobić do nich sosu.
Zioła wieloletnie, które warto mieć w ogrodzie:

Cebula - jest jedno, albo wieloletnią rośliną: ziołem, a właściwie warzywem. Zawiera związki siarkowe, cukrowe, pektyny, witaminy: C, z grupy B, E, K, PP oraz prowitaminę A, sole mineralne w tym 15% krzemionki. Można ją stosować wewnętrznie, działa wtedy bakteriobójczo, anty sklerotycznie, przeciwreumatycznie itp. Właściwie to, generalnie chroni przed wieloma chorobami. Jest łagodnie moczopędna, delikatnie obniża ciśnienie krwi. Robi się z niej syropy na kaszel. Okłady z cebuli stosuje się na wrzody, czyraki, ropniach itp. Osobiście, przetestowałam jej wysoką skuteczność na wypadanie włosów. Wcierałam sobie ją w skórę głowy, raz w tygodniu przed myciem włosów. Efekt był widoczny po kilku zastosowaniach. Jest popularną i cenną przyprawą w kuchni, ale o tych jej przymiotach pisać nie muszę.
Chrzan - roślina, o silnym aromacie i bardzo ostrym smaku. Można go rozmnażać przez wysiewać z nasion i sadzonki korzeniowe. Dzisiaj jest uprawiany ze względu na swoje walory smakowe, jako przyprawa. Jest dodawany do mięs, sałatek, niektórych musztard. Robi się z niego wspaniały sos chrzanowy. Używany jest przede wszystkim do konserwowania ogórków. Zawiera witaminę A, B, C, E, sole mineralne - wapń, potas, fosfor, siarkę, magnez. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, moczopędne, wykrztuśne, przeciwreumatyczne. W postaci okładów stosuje się go na artrozę. Chrzan usuwa piegi, wybiela skórę. Służy do okładów przy odmrożeniach. Świeży korzeń chrzanu drażni skórę, natomiast ugotowany - traci swoje lecznicze właściwości.
Estragon - Bardzo łatwo się rozmnaża. Ma ostry zapach i palący smak. jego korzonki wiją się jak smok i stąd też jego druga nazwa: mały smok. Wierzono, że estragon pomaga na ukąszenia jadowitych zwierząt. Dobrze jest roślinkę co 3 lata przesadzać w inne miejsce. Rozmnaża się przez podział kłaczy i przez sadzonki. Estragon można suszyć i zamrażać. Zamrożony estragon dodaje się do napojów. Aromatyzuje się nim ocet i oliwę. Zawiera witaminę A i C. Działa pobudzająco, poprawia apetyt i trawienie. Swego czasu używano go na szkorbut.
Lawenda - Nie jest rośliną trudną w uprawie. Bardzo łatwo się rozmnaża z sadzonek. Ceniona jest szczególnie za swoje walory zapachowe. Działa przeciw molom. Dodaje się do dżemów. Robi się z niej lawendowy ocet. Pije się herbatki, które łagodzą bóle głowy i działają uspokajająco. Stosuje się ją do kąpieli oczyszczających. Wyrabia się z niej kadzidła. Kwiatki pali się przed snem w celu uspokojenia i wyciszenia. W magii używana jest ochronnie, oczyszczająco. Rozsypana po domu przynosi szczęście, spokój i wytchnienie. Daje długowieczność. Używana jest przy zaklęciach miłosnych i do robienia amuletów miłosnych. Chroni przed złymi mocami.

Cebula - jest jedno, albo wieloletnią rośliną: ziołem, a właściwie warzywem. Zawiera związki siarkowe, cukrowe, pektyny, witaminy: C, z grupy B, E, K, PP oraz prowitaminę A, sole mineralne w tym 15% krzemionki. Można ją stosować wewnętrznie, działa wtedy bakteriobójczo, anty sklerotycznie, przeciwreumatycznie itp. Właściwie to, generalnie chroni przed wieloma chorobami. Jest łagodnie moczopędna, delikatnie obniża ciśnienie krwi. Robi się z niej syropy na kaszel. Okłady z cebuli stosuje się na wrzody, czyraki, ropniach itp. Osobiście, przetestowałam jej wysoką skuteczność na wypadanie włosów. Wcierałam sobie ją w skórę głowy, raz w tygodniu przed myciem włosów. Efekt był widoczny po kilku zastosowaniach. Jest popularną i cenną przyprawą w kuchni, ale o tych jej przymiotach pisać nie muszę.
Chrzan - roślina, o silnym aromacie i bardzo ostrym smaku. Można go rozmnażać przez wysiewać z nasion i sadzonki korzeniowe. Dzisiaj jest uprawiany ze względu na swoje walory smakowe, jako przyprawa. Jest dodawany do mięs, sałatek, niektórych musztard. Robi się z niego wspaniały sos chrzanowy. Używany jest przede wszystkim do konserwowania ogórków. Zawiera witaminę A, B, C, E, sole mineralne - wapń, potas, fosfor, siarkę, magnez. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, moczopędne, wykrztuśne, przeciwreumatyczne. W postaci okładów stosuje się go na artrozę. Chrzan usuwa piegi, wybiela skórę. Służy do okładów przy odmrożeniach. Świeży korzeń chrzanu drażni skórę, natomiast ugotowany - traci swoje lecznicze właściwości.
Lawenda - Nie jest rośliną trudną w uprawie. Bardzo łatwo się rozmnaża z sadzonek. Ceniona jest szczególnie za swoje walory zapachowe. Działa przeciw molom. Dodaje się do dżemów. Robi się z niej lawendowy ocet. Pije się herbatki, które łagodzą bóle głowy i działają uspokajająco. Stosuje się ją do kąpieli oczyszczających. Wyrabia się z niej kadzidła. Kwiatki pali się przed snem w celu uspokojenia i wyciszenia. W magii używana jest ochronnie, oczyszczająco. Rozsypana po domu przynosi szczęście, spokój i wytchnienie. Daje długowieczność. Używana jest przy zaklęciach miłosnych i do robienia amuletów miłosnych. Chroni przed złymi mocami.
Lubczyk - uczciwie muszę przyznać, że należy do kapryśnych roślin. Przez wiele lat rósł u mnie w jednym miejscu. Dorastał wręcz do wielkości drzewa, aż nagle - trach i... zniknął. Od kilku lat tańczę nad zakupioną u pani na bazarze sadzonką, ale moja walka jest wyjątkowo mało obfita w efekty. Zapewne zakupię w przyszłym roku doniczkę z lubczykiem i przepikuję do ogródka. Może tym razem mi się uda? Poza niewątpliwymi walorami smakowymi (nie ma rosołu bez lubczyku!) i przepięknym aromatem, posiada również właściwości lecznicze. Działa przeciwbólowo, moczopędnie, wykrztuśnie. Można go zasuszać, zamrażać (jest wtedy szczególnie aromatyczny!). Używany jest jako afrodyzjak. Z korzenia lubczyku sporządza się miłosne napoje. Uznawany jest za symbol miłości.
Melisa - bylina wieloletnia, którą bardzo łatwo jest rozmnożyć z sadzonek. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu i w żyznej glebie. Pachnie wyjątkowo pięknie! Trochę przypomina cytrynkę. Znane są jej właściwości uspokajające przy nerwicach, depresji i zaburzeniach snu. Zmniejsza ból głowy i bóle menstruacyjne. Ma właściwości przeciw bakteryjne i przeciw wirusowe. Pomaga wywołać menstruację. Kompresy z melisy likwidują obrzęki. Pomaga przy alergii. Likwiduje kaszel. Najczęściej pija się ją w formie herbatki, aromatyzuje się nią letnie chłodne napoje. Dodaje do likierów. Suszona melisa - traci swoje aromaty. Świeże liście zalewa się octem.
Mięta - bardzo rozrasta się w ogrodzie. Nie jest szczególnie wymagająca. W kuchni stosuje się ją do herbatek orzeźwiających, sosów, syropów i do dekoracji. Odstrasza myszy, mszyce, dlatego też sadzi się miętę przy różach. Wabi pszczoły. Wspomaga trawienie, pomaga przy wzdęciach, grypie i przeziębieniach. Mięta pieprzowa w postaci olejku pomaga na bóle migrenowe. W magii - działa oczyszczająco, sprowadza zdrowy sen. Jest pomocna przy wszelkiego rodzaju zaklęciach. Dzięki niej pozbywamy się negatywnej energii w domu. Pociera się nią meble, ściany. Umieszczona pod poduszką, pozwala ujrzeć w snach - przyszłość.
Oregano czyli lebiodka, łatwo się rozmnaża przez podział starszych egzemplarzy. Roślina jest mało wymagająca. Zawiera olejki eteryczne, które zawierają fenole, karwakrol i tymol w ilości 40 %. Pobudza trawienie i wspomaga przyswajanie pokarmów. Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Jest bakteriobójczy, działa rozkurczowo, wiatropędnie. Jest wspaniałą przyprawą w kuchni.
Rozmaryn - musi rosnąć na stanowisku słonecznym, w spulchnionej glebie bogatej w wapno. W kuchni dodaje się do mięs, do sałatek. Aromatyzuję się nią ziemniaki i robi ziołowe masełko. Świeże liście rozkłada się w domu dla odświeżenia powietrza. Gałązkami przekłada się bieliznę. Robi się z niej środek antyseptyczny. Pobudza krążenie, pomaga przy bólach reumatycznych, wspomaga trawienie. A magii stosuje się na: ochronę, miłość, pożądanie, oczyszczanie, sen i młodość. Okadzanie rozmarynem usuwa negatywne energie. Wyrabia się z niego kadzidła. Umieszczony pod łóżkiem chroni przed złem.
Szałwia - jest półkrzewem, który bardzo łatwo się rozmnaża z sadzonek. Pięknie pachnie i bardzo atrakcyjnie wygląda. Posiada liczne zastosowanie w lecznictwie, kuchni i w kosmetyce. Ułatwia trawienie mięs, zwiększa bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Szałwią wymieszaną z cebulą faszeruje się drób. Gotuje się z tłustym mięsem: wieprzowiną, kaczką, dodaje do kiełbas. Liście zanurza się w cieście naleśnikowym i smaży. Robi się szałwiowy ocet i szałwiowe masełko. Szałwią przyciemnia się siwe włosy. Liściem szałwii wybiela się zęby. W magii stosuje się ją na długowieczność, mądrość, ochronę i na spełnianie się życzeń. Zapewnia mądrość i długie życie.
Tymianek inaczej macierzanka. Wyjątkowo aromatyczne ziele. Ma działanie bakteriobójcze, napotne, przeciwzapalne, grzybobójcze i wykrztuśne. Wspomaga odchudzanie. Kąpiele z tymianku pomagają na artretyzm osłabienie. Ze szczególnym upodobaniem stosują go w swojej kuchni Francuzi.
W magii stosuje się go na nieśmiałość i na tężyznę fizyczną.
Należy go stosować z umiarem, bo przedawkowany działa toksyczne. Nie mogą go używać kobiety w ciąży i matki karmiące.
![]() |
melisa |

Oregano czyli lebiodka, łatwo się rozmnaża przez podział starszych egzemplarzy. Roślina jest mało wymagająca. Zawiera olejki eteryczne, które zawierają fenole, karwakrol i tymol w ilości 40 %. Pobudza trawienie i wspomaga przyswajanie pokarmów. Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Jest bakteriobójczy, działa rozkurczowo, wiatropędnie. Jest wspaniałą przyprawą w kuchni.
Rozmaryn - musi rosnąć na stanowisku słonecznym, w spulchnionej glebie bogatej w wapno. W kuchni dodaje się do mięs, do sałatek. Aromatyzuję się nią ziemniaki i robi ziołowe masełko. Świeże liście rozkłada się w domu dla odświeżenia powietrza. Gałązkami przekłada się bieliznę. Robi się z niej środek antyseptyczny. Pobudza krążenie, pomaga przy bólach reumatycznych, wspomaga trawienie. A magii stosuje się na: ochronę, miłość, pożądanie, oczyszczanie, sen i młodość. Okadzanie rozmarynem usuwa negatywne energie. Wyrabia się z niego kadzidła. Umieszczony pod łóżkiem chroni przed złem.
Szałwia - jest półkrzewem, który bardzo łatwo się rozmnaża z sadzonek. Pięknie pachnie i bardzo atrakcyjnie wygląda. Posiada liczne zastosowanie w lecznictwie, kuchni i w kosmetyce. Ułatwia trawienie mięs, zwiększa bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Szałwią wymieszaną z cebulą faszeruje się drób. Gotuje się z tłustym mięsem: wieprzowiną, kaczką, dodaje do kiełbas. Liście zanurza się w cieście naleśnikowym i smaży. Robi się szałwiowy ocet i szałwiowe masełko. Szałwią przyciemnia się siwe włosy. Liściem szałwii wybiela się zęby. W magii stosuje się ją na długowieczność, mądrość, ochronę i na spełnianie się życzeń. Zapewnia mądrość i długie życie.
![]() |
tymianek - macierzanka |
W magii stosuje się go na nieśmiałość i na tężyznę fizyczną.
Należy go stosować z umiarem, bo przedawkowany działa toksyczne. Nie mogą go używać kobiety w ciąży i matki karmiące.
Oczywiście, jest zdecydowanie więcej roślin, które powinny znaleźć się w każdym ziołowym ogródku. Ja jestem dopiero na początku drogi... Ufam, że z czasem pojawi się w moim ogrodzie więcej ziółek. Na przykład: wawrzyn, który jednak w polskim klimacie traktować należy jako roślinę doniczkową. Według mojej wiedzy, rozmnaża się go bardzo łatwo z sadzonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz